Me ollaan Farmareita

Pöllökummun Tila on perustettu alkuvuodesta 2016 ja se lähti liikkelle Sissin ja Joukon yhteisestä unelmasta, joka oli yhdistää koti, työ ja harrastukset. Tämä ei ollut mahdollista tilavassa kaupunkiasunnossa, vaan kaksikko muutti Joukon vanhempien sukutilalle. Päärakennus joutui ensimmäisenä saneerauksen kohteeksi. Sissi ei tuonnut viellä hevostan kotiin, vaan yhteinen päätös oli että ori asukoot muualla kunnes tallikin olisi kunnossa.

Tutustu ydinperheeseen // Tutustu tilanhenkilökuntaan // Tutustu tallihenkilökuntaan

Päärakennus

Päärakennuksessa uusittiin oikeastaan kaikki mahdollinen. Ykkös kerroksessa pääkäytävän vasemmalla puolella sijaitsee talon sydän eli tilava keittiö, jonka vieressä on niin sanottu väentupa, jossa järjestetään kokouksia, koulutuksia ja leiriäisten ruokailuja. Käytävältä pääsee yläkertaan ja wc-tiloihin, sekä kylpyhuone osastolle. Kylppäristä löytyy sähkösauna, kylpyamme poreilla ja kaksi kappaletta suihkuja. Käytävän oikealla puolella sijaitsee iso tilava yleistila, josta löytyy olohuone, työtilat sermin takana ja muuten oleskeluun sopivaa tekemistä ja sisustusta.


Kuvat © underthesun, nparker13, koen ja Steve Larkin

Yläkerrasta löytyy kaikki makuuhuoneet ja kaksi wc:tä. Isoin makuuhuone on Sissin ja Joukon käytössä, siellä on iso vaatehuone ja toiseen vessoista on kulku vain tämän huoneen kautta. Kolme muuta makuuhuonetta on tarkoitettu vieraiden ja leiriläisten majoitukseen. Jokaisessa huoneessa on kaksi sänkyä ja kaappitilan lisäksi myös oleskelua varten säkkituoleja. Makuuhuoneiden välissä on oleskelutila sohvaryhmällä ja tv:llä. Oleskelutilasta pääsee myös parvekkeelle ja ullakkohuoneistoon tikkaita pitkin.

Ullakolla on viellä yski vieraiden majoitukseen tarkoitettu isompi makuuhuone. Isoon huoneeseen mahtuu neljä nukkumaan, mutta tilaa käytetään myös mm elokuvien katseluun. Säkkituolit toimivat loistavasti elokuvateatterin tuoleina ja eväät saa kulkemaan näppärästi "ruokahissin" avulla.

Majoituspalvelu

Elvi hoitaa tilan majoituspalveluita ja vastaa että kaikki toimii. Tilan 6 kelohonkaista lomamökkiä ovat vuokrattavina yksityistilaisuuksiin, lyhyisiin ja pidempiin lomiin. Mökkikylä on rauhoitettua nurmialuetta ja se sijaitsee korkeammalla, kuin perheen omat mökit. Piha on hoidettu ja siisti, jokaisella mökillä on reilun kokoinen oma piha ja puita sekä pensaita näköesteenä. Mökeissä on saunat jokaisessa, mutta rannasta löytyy kaksi yleistä saunaa, jotka ovat paljuineen vuokrattavina myös yksityiseen käyttöön. Savusauna ja perinteinen puukiuassauna, joista jälkimmäinen on suunniteltu isoja tilaisuuksiakin silmällä pitäen ja sen tupa toimii hyvin kokoustilana ja keittiö on riittävän laaja keittering toiminnalle.

Rantamökit ovat rinne tontille rakennettuja mökkejä, joissa jokaisessa on oma uima ranta ja laituri. Nämä mökit sijaitsevat kauimmaisena perheen omista mökeistä. Ranta mökkejä on 4 ja niissä jokaisessa on oma rantasauna ja kahdessa poreilla varustettu paljukin. Rantamökit ovat isoja, joihin yöpyjiä mahtuu helposti 10 (6 mökkiin ja 4 rantasaunalle), mutta enemmänkin on mahdollista majoittaa levittämällä sohvaa ja käyttämällä varavuoteita. Rantamökeillä on käytössä myös omat soutuveneet.

Päärakennuksen pihapiirissä sijaitseva aitta on myös majoituskäytössä, mutta sitä käytetään lähinnä leiriläisten majoitukseen. Kaksikerroksisessa punavalkoisessa aitassa yöpyy kohtalaisen mukavasti 14 henkilöä. Aitan pihalla on puutarhakalusteita, koska aitat eivät oikein tarjoa muuta aktiviteettiä kuin majoituksen ja tietysti mukavan tunnelman esim kummitustarinoille.


Kuvat © kahvikisu, Ville-Matti Kaartinen, Sweet COTTAGES ja Timo Tervo

Joukon ja Sissin mökki sijaitsee kallioisemmalla tontilla. Talolta mökille on mönkijöillä matkaa noin puoli kilimetriä. Ruskea hirsinen mökki seisoo komealla järvimaisemalla ylväänä ja hieman alempana rannasta löytyy ihana rantasauna. Saunan edessä on pienempi laituri ja hieman sivummalla isompi laituri, jossa perheen veneet on kiinnitettynä. Sissin ja Joukon huvijahti on ollut koko alkukesän remontissa ja se on laskettu vasta kesän jälkeen vesille. Kunnollisia reissuja ei viellä ole päästy tekemään, mutta kansijuhlat laiturissa kiinni on ehditty juhlia. Itse mökki on avara, valoisa ja viihtyisä. Tällä hetkellä mökissä asuu työntekijöitä, eli oppisopimystyöntekijä Paula, sekä harjoittelijat Lissu ja Enni.

Elvi ja Simo asuvat isossa hirsisessä huvilassa aivan järvenrannalla. Heidän "mökkinsä" sijaitsee lomamökkien ja Joukon mökin välissä lähimpänä laivalaituria ja sahan tiloja. Simo pitää huolta mökkien yleiskunnosta ja Elvi puolestaa touhuilee kaikkea pientä somistellen ja hoitaen kukkia. Majoituspalvelu on oikeastaan kokonaan vanhemman pariskunnan hoidossa, mutta tietenkin tilan muukin väki auttaa tarpeen tulleen, eli lähinnä kiireisinä sesonki aikoina.

Navetta

Pöllökummun navetta ja karjatilat sijaitsevat pehtoori Matin tilalla Haukivaarassa. Matin vanha navetta on remontoitu ja Pöllökummun tukemana se pysyy paremmin pystyssä, minkä vuoksi se ei ole enään Matin omistuksessa, vaikka hän tilan haltia ja isäntä onkin. Pihattonavetta on todettu kaikkein tomivammaksi ja sitä on pystytty laajentamaan lihakarjalle ja lypsäville omiksi alueiksi. Tilava pihatto tarjoaa monenlaisia virikkeitä karjalle, kuten ruokinta automaatti, automaattinen harjauskone, iso automaatti vesikuppi, useampi suola-/mineraalikivi ja hankausmattoja. Lisäksi on paljon makuu parsia ja lehmiä innostetaan liikkumaan ripottelemalla aktiviteetit eripuolille navettaa. Lypsyasema ei ole robootti, vaikka se on pitkälti automatisoitu ja työskentely on tehty mukavaksi säädettävän lattian vuoksi. Puhtaana pidosta huolehtii tehokas painepesuri. Nuorten puoli on erikseen ja kymmenkunta parsipaikkaa sairaille ja sellaisille lehmille, jotka eivät syystä tai toisesta viihdy tai pärjää pihatossa.

Navetan ympärillä on suuret laitumet ja pihattotarha takaa myös talvella pakkasten salliessa ulkoilun. Joskus kun on oikein lauhaa niin lehmät päästetään laitumellekin talviaikaan, siellä ne saavat riehua ja rellestää minkä jaksavat ja tulla navettaan taas lämmittelemään.


Kuvat © Matt, Noel Reynolds, steve p2008 ja Onascht

Lampola ja muut elukat

Kentän viereinen pikkulato on remontoitu lampaille, vuohille, kanoille ja muille ötököille tarkoitetuksi tilaksi. Ei sitä enään ladoksi voisi kutsua, koska sinne on rakennettu ilmastointi ja talvea ajatellen sitä on myös eristetty ja lämpölamput asennettu. Possut on omalla puolella, kanat omalla ja lampaat jakavat vuohien kanssa reviirinsä. Jokaisella on mahdllisuus myös ulkoiluun. Kanat saavat yleensä vapaasti vaeltaa ladossa, mutta yöksi ne ajetaan häkkiin turvaan.

Elämyspalvelut

Pöllökummulla on tavoitteena järjestää paljon toimintaa myös hevosten ja koirien ulkopuolella. Sunnitteilla on erilaisia tilapäiviä, mutta myös asiakkaiden toiveista järjestämme vaelluksia, elämysvaelluksia (osa matkasta kävellään, osa ajetaan moottoroidulla ajokilla ja osa voidaan suorittaa ratsain), moottorikelkka ja mönkiäsafareita, sekä cross-pyöräilyä. Monipuolisen tarjonnan takaa Matin puoliso eräoppaaksi opiskellut ja rahtarinakin toimiva Essi, jonka energia ja tehokkuus ei tunnu loppuvan ikinä. Nainen on myös taitava ratsastaja, joten tarpeentullen pystyy vetämään vaellukset aasta ööhön.


Kuvat © Sungwon Kim, Kyle, State Farm ja Juho Holmi

Maanviljely

Tilan pehtoorina Masa hoittaa melkopitkälti viljelyksistä huolehtimisen, mutta heinänteko aikaan joutuu kaikki osallistumaan tilan töihin. Kaikilla on traktorinajo ja -käsittely kokeet ennen kuin heidät valitaan henkilökuntaan. Sissi ei itsekään pelkää tarttua rattiin ja lähteä pellolle joko traktorilla tai puimurilla, tosin puimuria hän ei tiellä suostu ajamaan ja melkeimpä kaikki puintityöt Matti ehtii hoitaa itsekseen ja käyttäen renkejä apunaan.


Kuvat © Armin Vogel, Kyle, State Farm ja Juho Holmi

Webdesign © Shady    Kyseessä on Virtuaalitalli!
Horse picture © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan!